Од недеље подигнуте рампе на "Наису"

Нишлије и Сврљижани ће од 1. децембра моћи да користе картице које ће им омогућити бесплатан пролаз кроз четрири наплатне станице око Ниша, с тим што ће наплатна станица "Ниш Исток" почети да ради 31. децембра. Затворени систем наплате путарине на Коридору 10 условиће и затварање највеће наплатне рампе у овом делу Србије.

Године 1984. отворена је наплатна станица Ниш, често симбол великих гужви јер се ту Коридор 10 рачва на источни и јужни крак, али и гужви због лошег времена. Рекордни дан у ових 35 година је 27. јул ове године, када је у оба смера прошло више од 45.000 возила.

Интересантно је да се ова наплатна станица никада званично није звала "Наис", иако смо је свих ових година сви тако звали. У једном периоду њен назив је био "Трупале", а свих ових година само "Ниш".

Наплатна станица Ниш подићи ће рампе и возила ће пролазити у складу са саобраћајном сигнализацијом, без заустављања, каже Дарко Савић, помоћник директора за наплату путарине, "док нас на пролеће очекује и физичко уклањање ове наплатне станице".

Уместо "Наиса", радиће четири нове наплатне станице кроз које ће Нишлије и Сврљижани пролазити бесплатно, а осим на сајту "Путева Србије" захтеве могу предати и градском Улужном центру.

"Градску карту могу да добију власници возила као и чланови њихових породица чије се пребивалиште поклапа са пребивалиштем власника возила", објашња Ивица Нешић, шеф Услужног центра у Нишу.

Ниш ће путарину плаћати из ненаменских трансфера које град добија од државе, док ће буџет Сврљига то коштати између петсто и седамсто хиљада динара годишње.

"То за буџет општине Сврљиг није много, али је велика потреба, ми смо нашим људима обезбедили да могу да функционишу, да не плаћају прелазак преко рампе", наводи Милија Милетић, народни посланик из Сврљига.

"Ове године ћемо имати преко двеста милиона од наплате путарине и очекујемо преко шездесет милиона возила кроз наплатне станице", наводи Дарко Савић.

За прву категорију возила путарина од 1. децембра од Београда до Димитровграда биће 1.290 динара, а од нишких наплатних станица од 350 до 440 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво