Једнократна помоћ за најугроженије у Врању

Фабрика обуће "Коштана", уз "Симпо" и "Јумко" била је симбол привреде у Врању. Већ петнаест година је у стечају, а бивши радници и даље не могу да добију своје заостале зараде иако имају судска решења. Једнократна новчана помоћ је стигла од државе, али само за најугроженије.

Петнаест година је са супругом радио у "Коштани", и добро зарађивао. исто толико година Јовица Николић чека заостале зараде и ради сезонске послове да би преживео са породицом.

"Чекам овако дан за дан и то је, и моја супруга је тамо радила и она нема плату, нема ништа, сналазимо се како знамо и умемо", истиче Јовица Николић, бивши радник "Коштане" у Врању.

Није једини и остали бивши радници чекају исплату. Последњих година периодично окупљају се испред градске Управе.

"Надам се на те паре, до сада смо крпили, имам неку пензију и то је минимална пензија нема ни 20 хиљада. То је то што смо зарадили у Коштану и то је било све минимално плаћено" каже Милорад Пешић, бивши радник "Коштане" у Врању

У "Коштани" се некада дневно производило и по четири хиљаде пари обуће. Почетком деведесетих година почела је криза у предузећу, али и даље се радило пуним капацитетом. То су били углавном лон послови за послодавце из иностранства. Дугови су се гомилали па су погони затворени, продавнице распродате, а фирма отишла у стечај новембра 2003.године. Према подацима синдиката 1680 радника чека заостале зараде. Држава помаже најугроженијима.

"Тристошест људи, 12 и по милиона, тачно по 40 хиљада динара колико смо и добили. Сада се новац усмерио у Центар за социјални рад", истиче Слађан Ристић, председник Иницијативног одбора бивших радника "Коштане".

"Акценат се даје на социјално угрожене бивше раднике "Коштане" у смислу да не ради нико у породици, да имају одређени број деце. Комисија је формирана при Центру за социјални рад, посебна комисија они ће одлучивати" наглашава Данијела Милосављевић, већница за социјална питања.

Како се очекује, исплата једнократне помоћи социјално најугроженијим бившим радницима Коштане почеће од понедељка.



 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво