Када одјекну Ајселине жеље

Осмочлана ромска породица Суљевић, која живи у Новом Пазару већ две деценије у условима који нису достојни човека, до сада је била невидљива за институције. О њиховом случају јавност је сазнала путем друштвених мрежа. Повод је један писани задатак, који је написала Ајсела Суљевић, ученица четвртог разреда новопазарске ОШ "Меша Селимовић".

У жељи да бар у својим сновима има сличну кућу као већина њених другара из разреда Ајсела Суљевић је у школском задатку описала свој дом потпуно другачије од стварности. Написала је да је њен дом простран, да има велику башту, дечију собу и још много тога.

"Пун љубави, радости, цвеће, имам тепих розе боље, креветиц, мама, бабо, три брата, тетка, нана" каже Ајсела Суљевић, ученица О. Ш. "Меша Селимовић" у Новом Пазару.

Инпровизоване Кућице у којој живи Ајселина породица, направљене су од дасака, картона и најлона.

"Отишли смо и уверили се у каквим условима заиста она живи. Оно што је на нас оставило посебно утисак је то да она у том задатку ни једног тренутка није описала заиста материјалну ситуацију и услове у којима живи" истиче Ана Радовановић, Ајселина учитељица.

Школа није остала равнодушна.

"Имала сам подршку од директора, колегиница и колега. Донирали смо и прикупили око 70 000 динара, 7 метара дрва." истиче Анида Џигал Кадрић, учитљица Ајселиног брата.

Кућа се налази на самој обали реке Рашке недалеко од центра града, где живе без струје, воде, а до сада нису имала ни огрев. Ипак, по деци се то није могло приметити. Јасмин Суљевиц, Ајселин отац истиче да никада нити је тражио, нити добио ичију помоћ.

"Живим ко ме позове, идем помажем и тако. Плаћа ме, као надничар сам. Тако.." каже Јасмин Суљевић, Ајселин отац.

До сада је ова осмочлана ромска породица била невидљива за институције, па никада није добила ничију помоћ.

"Први корак који смо одрадили била је пријава пребивалишта на адресу центра за социјални рад како би смо убудуће могли да обезбедимо социјалну помоћ за породицу Суљевић у складу са местом пребивалишта. Изашли смо у сусрет једнократном новчаном помоћу и пакетима" истиче Емина Кони чанин, Служба за управно-правне послове Центра за социјални рад у Новом Пазару

Ајсела је веома омиљена у свом разреду:

"Једва чекам, да јој се испуне њене жеље, што она жели да има своју собу и свидја ми се њен рад како је написала. стварнио ме дирнуо".

"Она је веома добра, воли да с дружи са другом децом."

За случај Ајселе Суљевић, судећи по друштвеним мрежама, влада велико интересовање. Можда и оствари своје жеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво