Да ли су дозиметри за специјализанте радиологије обавезни

Нашој редакцији стигао је анонимни мејл у којем се наводи да специјализанти радиологије на Медицинском факултету у Нишу не добијају дозиметре којима се мери ниво зрачења.

У анонимном мејлу пише да би специјализанти о трошку факултета требало да добију дозиметре којима се мери ниво зрачења и да је то законска обавеза, као и да сваки дозиметар кошта око 5.000 динара, што је за  120 специјализаната око 600.000 динара.

Међутим, у саопштењу са Медицинског факултета пише: не постоји правни основ за набавку дозиметара и друге заштитне опреме за волонтере специјализанте, јер им ни медицински факулутет, ни КЦ Ниш нису послодавци.

С друге стране, на факултету кажу да се код процедура где има зрачења, рендгенографије, мамографије и скенера, очитавање ради у радној станици која је удаљена од извора зрачења.

Једина могућност за зрачење су, како пише у саопштењу, интервентне процедуре, које раде једино лекари специјалисти, а волонтери специјализанти само посматрају те интервенције.

Наше колеге из Крагујевца проверавале су каква је ситуација код њих и обавестиле нас да специјализантима дозиметре не купује факултет већ Клинички центар у Крагујевцу.

"Сви лекари на специјализацији из радиологије у Крагујевцу, на Факултету медицинских наука и КЦ Крагујевац као наставној бази, имају право и обавезу спровођења мера заштите од јонизујућих зрачења и то се у Крагујевцу и ради. Сви лекари имају личне дозиметре којима се регуструје ниво оштећења, односно примене јонизујућих зрачења за одређени месец, мења се једном месечно и сви лекари то имају", објашњава Радиша Војиновић, шеф Катедре за радиологију Медицинског факултета у Крагујевцу.

Таква је ситуација у Крагујевцу, а са нишког Медицинског факултета нисмо добили одговор на питање да ли је по пријави специјализаната прошле недеље покренут инспекцијски надзор.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи