У Ковачици руше предрасуде: инклузивни џудо

У Ковачици нема места предрасуда. Уз Сомбор, то једино место у Србији где се организују тренинзи џудоа за особе са сметњама у развоју.

У џудо сали у Ковачици два пута недељно корисници Дневног боравка за особе са сметњама у развоју вредно тренирају и радују се томе. Раде вежбе и захвате као професионалци, доказујући и себи и другима колико много могу да постигну.

 

"Супер је тренинг. Мало је тешко", каже Марина.

"Изгледа тешко, али трудим се, и верујем у себе", каже Борис.

Сандра каже да се труди да буде што боља и да напредује: "Да сама себи кажем шта могу, а шта не могу."

"Ја сам веома задовољан", каже тренер џудоа Саша Анђеловић. "Од почетне неке фазе, где су имали трему и где су се плашили и самог контакта са подлогом и са другим особама, сад су дошли до тога да се са осмехом и радошћу окрећу и преврћу."

Идеја за инклузивни џудо јавила се приликом дружења са корисницима установе у Сомбору, који су први почели са тим тренинзима.

Написан је пројекат, надлежно министарство одобрило је средства и организоване су активности битне за социјализацију и моторички развој.

"Да се опусте, да виде да могу неком да верују", истиче Милина Котваш, дефектолог, "значајно је и за њихов развој, целокупну личност, за координацију и равнотежу."

Важан део пројекта био је и заједнички тренинг са другим спортистима који тренирају џудо.

"Развијамо њихов сензибилитет за наше кориснике, за особе са инвалидитетом, а њима пружамо могућност дружења са осталим грађанима, да не буду издвојени", каже Душанка Петрак, директорка Центра за социјални рад.

Корисници воле активности и дружење у Дневном боравку, али и џудо, па ће Центар за социјални рад наредне године тражити финансијску помоћ за наставак пројекта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво