Село Јаношик као Словачка у малом

Мала и сложна заједница Словака у Јаношику, у општини Алибунар, посвећена је вери, традицији и националним вредностима.

Словачка традиција у Јаношику дуга је више од два века, а од самог настанка места - до данас већинско становништво чине Словаци, чак 98 процената. Вера је у овој заједници изузетно важна, недељним мисама присуствује велики број мештана, старијих, али и деце.

"У нашој цркви је традиција да, и када није била веронауке у школама, недељом деца долазе на библијске часове", објашњава Слађан Данијел Срдић, парох у Јаношику.

После сваке недељне мисе, обичај је да се састају пријатељи и комшије, да попричају, уз традиционалне специјалитете.

"Дружимо се недељом после мисе кад је лепо време седимо ту напољу, слушамо словачку музику, може да се попије кафа, има колача и лепо је дружење", каже Милошка Хрћан, председница удружења "Јаношичанка".

Живомир Зарић, мештанин каже да се у селу Јаношик живи врло добро.

"Овде су предивни људи, вредни су, то им је главна одлика. Поштујемо једни друге, живимо братски, комшијски", рекоа је Зарић.

У Јаношику ћете доживећети Словачку у малом. Мештани не само да чувају традицију, они и данас живе по старим традиционалним вредностима, упориште им је чврсто у вери, жене овде свакодневно носе словачке сукња, које су део народне ношње.

То је село у којем се и Срби служе словачким језиком, а заједница од 600 душа држи се сложно, присно и са уважавањем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво