Гладијаторски спорт за џентлмене у Старчеву

Старчево је једино наше село које има рагби клуб. Ту се успешно ради са децом, а кадетска екипа недавно је победила на првенству Србије. Због тога овај спорт постаје све популарнији у Панчеву и околини.

Рагби није много популаран спорт код нас. Ове предрасуде разбијају у Старчеву, где се у последње три године успешно ради са млађим категоријама, од петлића до кадета. Раме уз раме са дечацима тренирају и девојчице, а једна од њих проглашена је најбољом у Србији прошле године и тренутно је капитен своје екипе.

"Тренирам од септембра 2017. године, то је мало више од две године. Мој тата је био рагбиста, па сам се и ја одлучила за овај спорт", каже Марија Стојшић.

"Мој кум је тренирао рагби. На његов наговор сам дошао на један тренинг и свидело ми се", наводи рагбиста Василије Гердић.

Тренутно у клубу "Борац" рагби тренира тридесеторо деце. Једини поред Београда, имају прави терен за овај спорт, мада користе и фудбалски. За сада раде волонтерски, деца не плаћају чланарину, а успеси стижу - ове године постали су кадетски прваци Србије.

"Енглези рагби зову гладијаторским спортом за џентлмене. Има мање повреда него у фудбалу или кошарци, али људи имају погрешну слику, јер нас нема довољно у медијима", објашњава тренер Радивоје Ћосић.

У Рагби савезу Србије уверени су да су Старчевци тек почели да нижу медаље. Имају план како да популаришу тај спорт.

"Желимо да поред постојећих 18 клубова оснујемо још 5-6, ојачамо домаће првенство и покажемо да је рагби озбиљан спорт са тенденцијом ширења", каже Игор Стојадиновић, председник рагби савеза Србије.

Старчевци су кренули и на међународна такмичења, па ускоро очекују нове победе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво