Дунавом стижу туристи у Доњи Милановац

Ова година ће бити рекордна по броју крузера који су пристајали на Дунаву ради разгледања Доњег Милановца и околине. Рекордна наутичка сезона намеће и нове обавезе за туристичке раднике овог малог места.

У међународно пристаниште на Дунаву у Доњем Милановцу ове године стигло је 30 одсто више крузера него у истом периоду лане. У "пловећим хотелима" долазе туристи из целог света, задрже се неколико сати, таман толико да се обиђу знаменитости и понешто купе.

Поред обиласка Милановца и неколико ресторана чувених по квалитетној понуди хране и пића са овог подручја, велики број туриста са крузера аутобусима одлази до локалитета Лепенски вир, са жељом да види једно од најстаријих насеља на свету.

"Можемо слободно да кажемо да број туриста константно расте. Навешћу вам само пример да је у последњих пет година рецимо од 2015, када смо имали 30.000 посетилаца, 2016. - 34.000, 2017. - 43.000, 2018. - 52.000, ове године смо већ прешли 63.000", наводи Владимир Нојковић, директор Археолошког локалитета "Лепенски вир".

Осим Лепенског вира туристима је најзанимљивији нови визиторски центар.

"У визиторском центру НП ‘Ђердап’ представљено је геолошко богатство којим се поносимо будући да ћемо идућег пролећа највероватније бити и званично део породице Унескове глобалне мреже гео-пракова. Затим је приказано богатство биодиверзитета, културно богатство", објашњава Јелена Бујдић Кречковић, пи-ар НП "Ђердап".

Ово је последњи, 250. крузер који је ове године пристао у Доњи Милановац. Његов одлазак означио је и крај сезоне у овом пристаништу. До пролећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво