Дунавом стижу туристи у Доњи Милановац

Ова година ће бити рекордна по броју крузера који су пристајали на Дунаву ради разгледања Доњег Милановца и околине. Рекордна наутичка сезона намеће и нове обавезе за туристичке раднике овог малог места.

У међународно пристаниште на Дунаву у Доњем Милановцу ове године стигло је 30 одсто више крузера него у истом периоду лане. У "пловећим хотелима" долазе туристи из целог света, задрже се неколико сати, таман толико да се обиђу знаменитости и понешто купе.

Поред обиласка Милановца и неколико ресторана чувених по квалитетној понуди хране и пића са овог подручја, велики број туриста са крузера аутобусима одлази до локалитета Лепенски вир, са жељом да види једно од најстаријих насеља на свету.

"Можемо слободно да кажемо да број туриста константно расте. Навешћу вам само пример да је у последњих пет година рецимо од 2015, када смо имали 30.000 посетилаца, 2016. - 34.000, 2017. - 43.000, 2018. - 52.000, ове године смо већ прешли 63.000", наводи Владимир Нојковић, директор Археолошког локалитета "Лепенски вир".

Осим Лепенског вира туристима је најзанимљивији нови визиторски центар.

"У визиторском центру НП ‘Ђердап’ представљено је геолошко богатство којим се поносимо будући да ћемо идућег пролећа највероватније бити и званично део породице Унескове глобалне мреже гео-пракова. Затим је приказано богатство биодиверзитета, културно богатство", објашњава Јелена Бујдић Кречковић, пи-ар НП "Ђердап".

Ово је последњи, 250. крузер који је ове године пристао у Доњи Милановац. Његов одлазак означио је и крај сезоне у овом пристаништу. До пролећа.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. нов 2019, 23:03) - Кисели купус [нерегистровани]

Додатак

А и "Визиторски центар" се налази у Голупцу!