Вршачки средњошколци лидери у ученичком предузетништву

Професори Школског центра „Никола Тесла“ у Вршцу последње деценије оснивају ученичке компаније које својим производима побеђују на такмичењима. До сада је основано више од 20 компанија чији су се производи појавили на тржишту.

Анђела Арман, ученица трећег разреда, прошле године је радила у ученичкој компанији која је развијала беџ који ће првацима омогућити лакше сналажење у школској згради.

 

„Може да има и сврху на путовањима, да се рецимо путници не би одвојили од водича и не би изгубили у неком другом граду“, каже Анђела.

Осим производа, ученичке компаније развијају и понуду услуга на интернету

„Идеја је била да све људе које интересује гејминг ставимо на једно место“, објашњава техничар рачунара Давид Јанков.

Циљ ових компаније је да се пре свега теоретска знања материјализују и осмисле конкретне компаније и успешан производ. У прилог томе у школи постоји и виртуелна фирма.

„Ми смо основали предузеће које се бави рачунарима и рачунарском опремом, бавимо се свим инструментима као што су упит, понуда, правимо каталоге нашег предузећа, продајемо робу, купујемо“, објашњава финансијски администратор Јелена Јанков.

„Треба да осете шта је то пре него што се у то упусте и да виде какви ту проблеми постоје, какве су могућности, а ови програми им то пружају“, сматра Велимир Радловачки, професор рачунарске групе предмета.

„Пуно ученика који су код нас завршили школовање сада су успешни предузетници, користе ова знања и то искуство, чак има случајева и да су се повезали и да раде заједнички на неким пројектима или у предузећима“, каже Оливера Михајловски, професорка економске групе предмета.

 

Проблем на коме треба радити, кажу у школи, јесте више разумевања локалне заједнице и већа подршка.

„Да једноставно привредници схвате колики је значај ових младих људи који ће сутра започињати послове и биће сигурно, ако се запосле код њих, квалитетни радници и водећи људи у својим компанијама“, каже Светлана Његомир.

Поред Школског центра „Никола Тесла“, још две вршачке средње школе укључиле су се у неговање предузетништва код ђака, па је прошле године, на такмичењу „Достигнућа младих“, 100 вршаких ђака презентовало своје компаније. Због великог интересовања младих, Вршац је једини град у Србији који је организовао градско такмичење у предузетништву.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

niste sve spomenuli

U skoli Nikola Tesla u Vrscu ima vise veoma uspesnih ucenickih kompanija. Prosle godine su bili prvi u Vojvodini!

(понедељак, 18. нов 2019, 19:34) - anonymous [нерегистровани]

Vrsac

Od pametne omladine, vr.planina -vazdusne banje do bogate ravnice.