У школи у Милутовцу хибридни систем за струју

Основна школа „Раде Додић“ у Милутовцу има 249 ђака, једна је од најстаријих и најудаљенијих у трстеничком крају, али прва по броју еколошких активности и техничкој опремљености. Уз помоћ општинског Фонда за заштиту животне средине, недавно су инсталирали савремени хибридни систем.

Табла изнад улаза сведочи о 160 година традиције, розета – о неговању културне баштине, а ветрогенератор на крову школе – о јединственој иновацији: хибридном систему који енергију ветра и сунца, уз помоћ соларних панела, претвара у електричну.

„Ова два система раде паралелно и преко два одвојена контролора пуне гел-батерије које служе касније за претварање и коришћење струје за одређене потрошаче у школи“, објашњава Душан Алексић, инжењер електронике, који је пројектовао систем.

Хибридни систем Душанов је дар школи чији је ђак био, са жељом да садашњим генерацијама олакша усвајање знања из многих области, пре свега физике и информатике.

„Поред неке уштеде електричне енергије у школи овим системом, наши ученици су привилеговани да и на практичним примерима могу да прате производњу и потрошњу електричне енегрије кроз обновљиве изворе енегрије“, каже Виолета Бранковић, професорка технике и информатике у Основној школи „Раде Додић“ у Милутовцу.

„Мени је најзанимљивије било док сам пратио производњу протеклих дана када је било сунчано време за соларне панеле и ветровито за ветрогенератор. Може да производи струју до снаге од једног киловата. Прикључили смо овај рачунар, доле неколико сијалица“, наводи ученик осмог разреда Лазар Димитријевић.

Захваљујући бројним пројектима на очувању животне средине, већ пет година део су међународног програма „Еко-школа“.

"Трудимо се да их научимо да рециклирају, да сав тај отпад који свакодневно производе можда може да пронађе неки поновни вид употребе", каже професорка биологије Маријана Трифуновић Димитријевић.

Великим трудом целог колектива већ 14 година школа у Милутовцу с поносом носи и титулу најуређенијег дворишта у трстеничком крају.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 19. нов 2019, 13:09) - stranac [нерегистровани]

Sve pohvale

Samo napred i sve pohvale za skolu, sve pohvale za mladog Dusana koga treba zadrzati u zemlji i podrzati ovakve mlade inzenjere uspesne kako nam ne bi sva pamet otisla u Nemacku!!!

(понедељак, 18. нов 2019, 22:36) - Inzenjer [нерегистровани]

Svaka cast!

Sve pohvale za projekat i za skolu. Svaka cast Dusanu Aleksicu koji je sve osmislio i podario skoli kao bivsi ucenik.