Чије име ће носити најпознатија краљевачка улица

Један град је најпре изгубио, а онда вратио краљевско име. Грађани не могу да се сложе око тога да ли да и краљ, који је кумовао граду, поново добије своју улицу.

"Ми, Милан Први, по милости божијој и вољи народној Краљ Србије, на предлог нашег министра унутрашњих дела решили смо и решавамо да се варошица Карановац, у округу Чачнском од сада зове Краљево."

Тако је 19. априла 1882. године Милан Обреновић испунио жељу мештана вароши на Ибру. Тада је и главна улица добила његово име. У међувремену град је, накратко, после II светског рата, назван Ранковићево, а главна улица је мењала име неколико пута.

„У периоду између два светска рата улица Краља Петра након династичких промена. од 1945. па једно кратко време носила је назив Улица генерала Ранковића, и од 50-тих година па до данас назив Омладинска", објашњава Немања Трифуновић, историчар у Народном музеју у Краљеву.

Управо у тој улици налази се Удружење "Пријатељство за нова времена", које локалној Скупштини годинама предлаже да јој врати име краља Милана.

„Краљ Милан је много учинио за Краљево, између осталог и пољопривредну школу. Сматрам да ако смо приватницима вратили куће у овој улици реституцијом, да је обавеза да се врати и њему улица", сматра Хаџи Момир Бакрачевић, председни Удружења „Пријатељство за нова времена".

Иако је таква иницијатива постојала и пре 15-ак година Градска скупштина о томе није гласала. Иапк има институција које су преурањено прихватиле нови назив.

„Ваљда је довољно када цео град носи име по краљу, сад треба да дајемо и улицама таква имена. Омладинска је симбол свих млади који су расли, стасали. Све се дешавало у тој улици омладинској која је неутрална, тај назив није идеолошки", сматра Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Краљева.

Два гласа за и 42 уздржана. То је био резултат првог гласања краљевачких оборника о новој иницијативи. Гласаће се опет, каже председник Градске скупшине, али тек када се израчуна колико ће промена адресе коштати бројна предузећа која послују у Омладинској.

„Наш неки предллог јесте да Краљ Милан заслужује озбиљан споменик у овом граду, и да је то можда решење које би задовољило и једну и другу страну", каже Ненад Марковић, председник Скупштине града Краљева.

Могућа промена имена шеталишне зоне поделила је грађане.

„Нека краљу дају неку другу, а ова нек остане Омладинска и тачка. Код нас је, како ко на власти тако се мењају називи улица. Нека остане Омладинска. Па навикли смо. Потпуно свеједно, док може лепо да се хода. Нек им је на здравље", кажу анкетирани грађани.

Док се чека коначна одлука Скупштине, 12 улица у селима око Краљева већ носи име Краља Милана.









Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво