Обновљени Геронтолошки центар у Футогу и Дом за децу у Ветернику

У Футогу је отворен реконструисани део Геронтолошког центра "Нови Сад", а у Ветернику, у Дому за децу и омладину са сметњама у развоју - нови Павиљон Б, чије је реновирање финансирала Влада Војводине.

Коста Козарев има 82 године, а у дому је тринаест месеци. Задовољан је услугом, али каже да му фали мало више спортских активности.

„Могао би да се направи неки терен за мали фудбал", предлаже Козарев, додајући да би и он играо на њему.

Док чека фудбалски терен, моћи ће да ужива у реновираном поткровљу најстаријег објекта Геронтолошког центра "Нови Сад" у Футогу, у чију је реконструкцију Влада Војводине уложила 45.000.000 динара.

"Овом реконструкцијом успели смо да санирамо део фасаде и крова. Санирали смо најургентнији део, а то је последњи спрат старог дворца, и опремили га новим стварима", истиче Славица Шкрбић, директорка Геронтолошког центра "Нови Сад".

Саниран је само део најстаријег објекта, а Драгица Савић, која је у дому једанаест година, каже да су услови бољи, али да треба још радити:

"Ништа нам не ваљају ни столице, ни астали. Јако је лоше. И право да вам кажем неугодно је и када једемо." 

Нову трпезарију и кухињу добило је 500 корисника Дома за децу и омладину са сметњама у развоју у Ветернику. Новац су обезбедиле Влада Војводине, која је уложила 24 милиона динара, и Канцеларија за јавна улагања Србије са 404.000.000 динара.

"То подразумева санацију и адаптацију три комплекса за смештај наших корисника и комплетну реконструкцију водоводне и канализационе мреже", објашњава Ана Вила, директорка Дома за децу и омладину.

Влада Војводине реконструише и Геронтолошки центар у Суботици, а радови ће ускоро почети у Старој Моравици и у Чуругу.

"Деценијама ова област није била у првом плану, а здравство, образовање, социјална заштита, то увек мора бити у првом плану. На тај начин се показује одговорност према људима и одговорност према онима којима је помоћ најпотребнија", истиче Игор Мировић, председник Владе АП Војводине.

Из Покрајине најављују нова средства за обнову, а потписана су два уговора са Канцеларијом за јавна улагања Србије вредна милијарду и по динара, што ће омогућити обнову свих објеката Геронтолошког центра "Нови Сад".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво