Сложена процедура за средства из ИПАРД фондова

Други јавни позив за набавку новог трактора путем ИПАРДА-а, отворен је до 25. новембра. За већину шабачких пољопривредника, пут до новца из европских фондова је, кажу, тежак и дуг.

Слободан Јевтић из Јеленче код Шапца, малим трактором обрађује око 30 хектара. Нови и већи планира да купи уз помоћ средстава из европских фондова. Због израде бизнис плана, захтев још није поднео.

"Нови трактор ми је потребан ради лакше обраде земљишта. Стотину коњских снага, или 75 киловата, толико и могу спрам своје величине поседа и да конкуришем, то су значајна средства која не могу сам да исфинансрирам, надам се да ћу успети да прођем овај програм, и да ћу добити повраћај који је чујем да није мали, 60 -65 одсто", каже Јевтић.

Већини шабачких пољопривредника потребан је нови трактор, али је мало оних који се одлуче да га купе на овај начин. У Саветодавној стручној служби кажу да су до сада поднета четири захтева.

 "Није тешко поднети захтев, и добити решење о одоборавању, касније долази до проблема, и ја бар мислим да плаши пољопривредне произвођаче , а то је кад треба да реализују, односо да упуте захтев за исплату. Пре упућивања захтева за исплату, они треба да добију решење о испуњавању еколошких стандарда,'' каже Зоран Бељић из Пољопривредне стручне службе у Шапцу.

У односу на претходних позив, буџет за куповину нових трактора је дуплиран. Због строгих услова, на овај корак најтеже се одлучују сточари.

"Нешто је лакше подошење захтева кад су у питању сектори остали усева, као и у воћарској производњи, јер ту имају решење о испуњавању услова у области заштите биља, и у области заштите животне средине, ондосно еколошка инспекција мора да им изда одређена решења", објашњава Бељић.

Новцем из ИПАРД-а у шабачком крају су до сада купљена четири трактора. До 23. децембра пољопривредници могу конкурисати за набавку опреме, механизације и изградњу објеката у биљној и сточарској производњи

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара