Обран кукуруз у Средњем Банату

У Србији је завршена берба кукуруза на свих 950 хиљада хектара, колико је овога пролећа засејано. Просечан принос се кретао око 4 и по тоне по хектару, што ће подмирити домаће потребе, а за извоз ће остати милион тона.

 

Захваљујући пре свега дугом сунчаном временском периоду без падавина, банатски ратари су на време обрали  овогодишњи род  кукуруза. Многи се жале да су неповољне временске прилике током вегетације знатно смањиле приносе.

Светислав Сележан, пољопривредник из Зрењанина, кукуруз је овога пролећа засејао на 40 хектара, са приносом је задовољан, али са ценом није. "Просечан род је негде око 8 тона по хектару, што је далеко мање на мојим парцелама него неких предходних година, а опет да кажемо да и није толико лош у односу на неке сушније године. А што се тиче саме цене од 14 динара, шта можемо да кажемо?  Да ли та цена подмирује ваше трошкове? Далеко од тога да покрива, сваке године ратари се све више и више задужују, банке излазе за краткорочним кредитима."

У пољопривредној стручној служби у Зрењанину и даље прикупљају резултате са терена, јер кукуруз је на подручју Средњег Баната засејан на 90.000 ха.

Кристина Салапора, директорка пољопривредне стручне службе Зрењанин, оцењује да је принос од око девет тона по хектору за Средњи Банат добар, иако слабији од онога из 2016.године када је количина падавина била много већа. "Кукуруз је добро поднео и кишни и сушни период, некако се то смењивало, па без обзира што је то ишло до неког максимума ипак је род квалитетан," каже Салопара.


Пољопривредни стручњаци саветују ратаре да одмах по завршетку бербе крену са припремом земљишта за пролећну сетву, како би и тај посао био завршен пре снега, а таквих површина је на овом подручју око 200.000 хектара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво