Новим конкурсом до унапређења енергетске ефикасности

Министарство рударства и енергетике расписало је четврти конкурс за доделу средстава из Фонда за унапређење енергетске ефикасности. Локалне самоуправе и градске општине моћи ће до 2. децембра да предложе објекат од јавног значаја коме је потребна боља излоција, нова столарија, инсталације или котлови.

Радови на изолацији и фасади краљевачке Електро-саобраћајне школе су при крају. Спољашњу столарију и вентиле на радијаторима већ су заменили. Очекују да ће им улагање око 17 милиона динара, које су добили на прошлогодишњем конкурсу министарства енергетике, уштедети више од 50 одсто енергије за загревање.

"Већ се осећа пуно да је топлије у школи. Ми се надамо да ће бити доста нижа цена грејања у школи и та уштеда ће моћи да се искористи за друге намене. Део ће сигурно остати локалној самоуправи да ради друге школе, а део ће и нашој школи за набавку нових средстава, учила итд", каже Бранислав Мићовић директор Електро-саобраћајне техничке школе "Никола Тесла" у Краљеву.

И док ће Краљево међу основним школама и библиотеком бирати кандидата за овогодишњи конкурс, Ужичани су већ изабрали. Да би осам деценија стара зграда Народног музеја била енргетски ефикаснија, од републике ће тражити максималних 20.000.000 динара, а сами ће додати још пет.

"Републички завод за заштиту споменика културе је надлежан за тај објектат и у складу и са условима које смо добили од тог завода, припремљен је пројекат реконструкције, односно замене столарије, изолације кровне кострукције и стварања предуслова за адаптацију таванског простора за потребе депоа", објашњава Немања Нешић, помоћник градоначелника Ужица.

Пројекти најнеразвијенијих градова и општина биће у потпуности финасирани из републичког буџета, док ће остали морати да обезбеде најмање 30 одсто новца. Поред унапређења енергетске ефикасности објекта, моћи ће да добију новац и за модернизацију јавног осветљења, али максимално до три милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи