Стално отворен конкурс у банатским рибњацима

На свим рибњацима у Србији у току је јесењи излов. Власници рибњака суочени су са проблемом пошто се на стално отворен конкурс за рибаре нико не јавља, а крадљиваца рибе све је више.

Професионални рибари свој посао често успоређују са рударским, јер услови у којима раде нису нимало лаки, па веома брзо оболе од реуме и других болести.

"Дошао сам из Новог Сада, тежак је посао рибара када је лоше време, када је хладно тешко буде, а када је лепо време буде и лепо. Најбитније је стрпљење", каже рибар Милан Пашћун.

"Ја сам дошао из Прибоја, било да киша пада или сунце греје морамо да радимо излов, хранимо рибу, обилазимо сваки дан рибњаке, али уз добре људе око себе и добру екипу све је добро", наводи рибар Александар Томановић.

На рибњаку у Баранди у току је излов, очекују добре приносе али и недостатак рибара.

"Највећи проблем наравно је радна снага коју немамо, посла има пуно, радне снаге нема, тако да је конкурс константно отворен", каже Борко Полић, пословођа рибњака Баранда.

Мањак рибара није једини проблем, већ и крађа рибе. Један рибњак предходне јесени рибокрадице су похарале.

"Штета се креће између стотинутридесет до стотину педесет хиљада евра, то је огромна штета која нас је довела у јако лошу и незавидну ситуацију. Нико то не надокнађује. Покушавамо да кроз системе решавамо неке друге ствари, али то јако тешко иде", наводи Драган Челебић, власник рибњака у Ечки.

Рибокрадице раде искључиво под окриљем ноћи и то организовано, а како се рибњаци налазе углавном у ритском подручју обрасли су трском и јако их је тешко уочити, а казне су, и када се ухвате, према мишљењу власника, рибњака су минималне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво