Кроз ученичке задруге до књига и екскурзије

Све школе у Пожаревцу основале су ученичке задруге. Проверавали смо каква су им искуства и планови.

У пожаревачкој основној школи Краљ Александар Први нема ученика без ужине и књига, јер су њихови школски другови кроз рад у задгузи обезбедили средства за децу из породица лошијег социјалног статуса.

„Веома ми је драго зато што сам могла да помогнем некоме ко нема средстава да приушти нешто и веома и је занимљиво и забавно, тако да сам срећна", каже Тамара Матић, ученица 8. разреда.

„Проводимо време заједно, учимо о ситним стварима које ће нам можда требати у животу да и ми после школе зарадимо неки динар", објашњава Јана Васић, ученица 8. разреда.

„Једино ми је жао што сам ја осми разред, а тек је основано пре 5-6 месеци. Штета што не траје дуже", каже Петар Радмановац, ученик 8. разреда.

Пожаревац је први град у Србији у којем су све основне и средње школе основале задруге. Вредни ученици израђују сапуне, магнете, чигре, декорацију, узгајају и расађују биљке.

„Ми имамо у плану да проширимо секције да поставимо штанд са осталим школама око Нове године, како бисмо што више деце укључили", прича Марина Јевремовић, професорка разредне наставе.

Ове године су преко задруге набавили књиге за скоро 1000 ученика колико похађа ову школу и тако уштедели део новца који би дали за рабат. Већ планирају како ће уложити зараду од следеће године.

„Једна од идеја је да направомо за све ученике униформе, у зависности од тога колико будемо имали средстава и колико будемо прикупили у наредном периоду. Затим путовање ученика на екскурзије, јер хоћемо да стимулишемо сву ову добру децу", објашњава Горан Сегер, директор ОШ „Краљ Александар Први".

Једна успешна ученичка задруга захтева велики рад и енергију ученика, професора и родитеља, а тога у овој школи има у изобиљу.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво