У Врању изложба фотографија, плаката и илустрација посвећена Душку Радовићу

Сви који воле Душка Радовића, у Врању могу да посете изложбу фотографија, плаката и илустрација посвећену његовом књижевном и новинарском раду. Изложбу је припремила Библиотека града Београда, а у Врању ће гостовати до 21. новембра.

Сунчица Денић, професорка Педагошког факултета у Врању, подсећа на речи Душка Радовића: „Како Душко каже, од многих доктора наука, имамо сељаке који су бољи. Немају ту стручну спрему, али су паметнији.“

Памтимо многе афоризме Душка Радовића, писао је и песме, приче, радио-драме, телевизијске серије, рекламне слогове, текстове за музичке нумере. Важан је и због доприноса књижевности за децу.

„Кроз његова дела имамо поуке које се не тичу само школства, већ сазнајемо нешто што је битно за образовање, то су поуке за живот, онако како треба да се понашамо и опходимо према другим људима“, каже Жаклина Петровић, студенткиња Педагошког факултета у Врању.

На Педагошком факултету је писац из лектире. Душко Радовић је рођен у Нишу 1922. године, умро у Београду пре 35 година. Ове године обележава се и шест и по деценија од издавања књиге „Поштована децо“. Његова дела су и даље актуелна.

„Док смо истраживале стваралаштво Душка Радовића, откриле смо да је он радио заправо на више од 50 врста примењене књижевности, говорио је да је писање занат који се људима треба ставити на располагање. Он се тако и понашао. Био је у том времену, пре пола века, мултимедијалан писац. И у томе је његова величина и зато је јединствена личност српске културе“, каже Виолета Ђорђевић, библиотекарка и коауторка изложбе.

„Он је човек, како каже Матија Бећковић, жао му је што није поживео дуже јер би тек царевао и харао на друштвеним мрежама у 21. веку. Све ово што је написао, као да је написао јуче или данас“, наводи Сара Ивковић Марковић, шеф маркетинга Библиотеке града Београда и коаутор изложбе.

Библиотека града Београда две деценије припрема изложбе посвећене нашим знаменитим писцима, а једна од најпосећенијих је ова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво