Крушевац: Непријатни мириси нису опасни

Након што је Крушевљане, крајем септембра, забринуо непријатни мирис који се, како су утврдиле инспекције, ширио из круга предузећа „Бин комерц“, због истог проблема нашој редакцији поново су се јавили грађани.

Иако се непријатни мириси могу осетити у многим деловима града, најизложенији су му мештани Дедине и насеља Бивоље, у којем се производни погони „Бин комерца“ налазе.

У „Бин комерцу“, приватном предузећу у чијим погодима се месечно произведе 300 тона ксантата, кажу да грађани немају разлога да страхују за здравље и свој живот.

„Непријатни мириси нису отровни мириси. Непријатни мириси су нешто што је последица процеса производње. На томе радимо годину дана и јаче. На основу тог пробног постројења, које ће бити у употреби од 15. 11. ове године, надамо се да неће бити непријатних мириса“, најављује Бојан Цветковић, заступник „Бин комерца“ д. о. о., огранак Крушевац.

На то их обавезује и јучерашња одлука Градског штаба за ванредне ситуације којој су присуствовали и представници Завода за јавно здравље, које ради редовни мониторинг основних загађивача.

„То су азотни оксиди, сумпор-диоксиди и чађ. Ради се на шест мерних места. Једно од њих је у Бивољу. Ради се свакодневно и за све ово време није било веће концентрације ни сумпор-диоксида ни азотних оксида“, објашњава докторка Весна Марић, начелница Центра за хигијену и хуману екологију ЗЗЈЗ Крушевац.

Поред четири законом прописане контроле отпадних вода и два мерења емисије гасова, „Бин комерц“ је ове године имао и више ванредних.

„Због ових ситуација и притужби грађана, имали смо двадесетак различитих мерења и сва мерења су била у присуству инспекција и сва мерења су нам била далеко испод граничних вредности емисија. Ниједно није показало да имамо неког проблема осим тих непријатних мириса“, каже Бојан Цветковић, заступник крушевачког огранка „Бин комерца“.

Пуштањем у рад постројења чија је инсталација у току, очекује се да проблем буде решен, а студија о процени утицаја на животну средину објекта у комплексу од 18 хектара, која ће бити готова половином наредне године, утврдиће право стање ствари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво