Сјеверин: Mогу ли два нова моста и неколико километара пута спасити село

Упркос тешком наслеђу прошлости, специфичној географској позицији и непрестаним егзистенцијалним изазовима, у Сјеверину, прибојском селу иза државне границе, верују да за бољи живот има наде. Први километри асфалта ка засеоцима у Јаворју и два моста ту наду чине извеснијом.

Предуго су се овде у будућност инвестирале само наде, па не чуди што су многи већ отишли. Ипак, нешто се мења.

"Као повратник, уложио сам своја средства, направио сам малињак од 25.000, то је од 10-15 људи у сезони ради овде поред тог малињака, направио сам једну фарму кока носиља за производњу здраве, органске хране", каже Самир Гибаница који живи у засеоку Ћетен.

У Сјеверину се реконструише основна школа, гради амбуланта, урађена је јавна расвета, водовод, а ка брдима је почело асфалтирање пута, пробијеног пре 70 година.

"Овим путем је прошло преко 250 тона малина, на овој планини, на овој висини, производе се најквалитетније малине", сматра Вујадин Радовић, председник МЗ Сјеверин.

Незапосленост је овде највећи проблем, а богатство, готово надохват руке.

Између 300 метара у долини Лима и готово 1.500 метара надморске висине на Јаворју, стало је десетак засеока, богате шуме, пашњаци, малињаци, па чак и кула древног римског града. Свега има, али без доброг пута, као да га и нема.

Пут преко Јаворја, открио би, верују, и све лепоте овога краја попут утврђења римског императора Септимија Севера, чије име носе још два европска града.

"Ове године иде три километра, на пролеће ће још седам, то је десет, то је страшно добро и корисно за све", каже Емин Бећовић, предузетник из Сјеверина.

Прекогранична сарадња са километар удаљеним Рудом је добра, па и деца, после четворогодишњег школовања у Сјеверину, настављају у Рудом а не у 18 километара удаљеном Прибоју.

Али, родитељи кажу да је то и разлог због кога не добијају дечји додатак.

"На граничном прелазу гужве су, а овде нам је, везани смо за то Рудо, чак су и школски садржаји слични онима у Србији, немамо никаквих проблема по том питању, само нам је ето, тај проблем дечјег додатка", наводи Јања Голе.

Све су дилеме житеља Сјеверина, а ту их је још око пет стотина, разумљиве, као и примедбе да би много тога било другачије да се више улагало, деценијама раније и додају да, ипак, није касно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи