У Србији за трећину већи број миграната него прошле године

У склопу програма граничне безбедности, одржана је акција „Прешево“, у којој је учествовало 12 земаља потписница Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи. Циљ акције је био откривање илегалних миграција и организоване групе кријумчара људи. За десет дана откривено је 79 миграната, а једна особа је ухапшена због кријумчарења.

Две мигрантске руте су и даље актуелне, једна преко Турске, Грчке, Србије ка Мађарској или Словенији, и друга, Јадранска рута. На тим путевима, према подацима ДЦАФ-а, Центра за сигурност граница, за трећину је већи број миграната него прошле године. Кријумчарење је озбиљан проблем за све земље у региону.

‚‚Шверц људи, кријумчарење људи, је један од најбоље плаћених послова, да су зараде огромне, износ је око 4.500 евра до чак 12 000 евра из Турске до Босне и Херцеговине, сада то помножите са бројем од 7000 људи колико их је сада у Босни и Херцеговини, па видите колико су зарадиле организиране криминалне групе", објашњава Антон Травнер, директор ДЦАФ Љубљана

Полицајци из Србије и 11 земаља југоисточне Европе су током акције ‚‚Прешево‚‚ од 28. октобра, контролисали више од двестотине теретних, путничких возила и аутобуса, на осам пунктова.

 ‚‚Пронађено је 79 миграната у илегалном преласку државне границе, од којих највише држављана Авганистана, Пакистана и Египта и по један држављанин Ирана и Индије, у 25 случајева евидентирано је 136 лица која су одустала од покушаја да илегално пређу државну границу, док су 4 мигранта самостално дошла да се пријаве", каже пуковник Саша Марковић, помоћник начелника Граничне полиције

Циљане дестинације мигрантима су најчешће Италија и Немачка, границе пролазе пешице или возилима. Полицајци из више земаља прикупили су током акције и значајне информације о организованим гупама кријумчара људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи