Зашто је из продаје повучено тридесетак тона хране

Од половине децембра, инспектори у ЕУ ће, као тајни купци, моћи да контролишу храну. Ветеринарска инспекција у Србији, за првих осам месеци ове године, обавила је више од 4.000 ванредних контрола. Из продаје је повучено око 35 тона хране, највише меса и месних прерађевина.

У печењару и на фарму свиња Драгана Ђурића из Шапца, ветеринарски инспектори последњих месеци, каже, долазе чешће него претходних година.

"У последње време то је нешто учестало, нешто чешће, што сматрам да је у реду. Сигурније је, како за мене, тако и за купце. Евентуално ако неке неправилности постоје, они на то благовремено указују", прича Драган Ђурић из Шапца.

Квалитет и исправност хране потрошачима су најважнији, због тога се углавом одлучују за куповину код проверених произвођача и трговаца.

„Требало би да се поштују прописи, а инспекција исто тако више да контролише. Нисам имала проблема, али мислим да не испитују довољно. Имам свог месара и верујем му“, мишљења је један од анкетираних.

Осим инспектора, храну би требало да контролишу и независне организације, кажу у Удружењу за заштиту потрошача.

"Ми само можемо да верујемо државним органима да је храна исправна, међутим, дешава се да и поред оне хране која је контролисана од стране државних надлежних органа, у промету се нађе и храна која није контролисана, значи, која се негде провукла испод жита. Мислим да нема довољно контроле, и да би у тој процедури требало да учествују независне потрошачке организације", сматра Драгана Симић Антонијевић из Удружења за заштиту потрошача.

За осам месеци, из продаје је повучено више од 28 тона меса и прерађевина, углавном због истека рока и микробиолошке неисправности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво