Сунце греје Зрењанинце

У Зрењанину пет установа има око 500 соларних панела! Уштеда на рачунима за грејање воде износи и до 70 одсто. Сезона максималне искоришћености соларних панела ове године трајала је двадесетак дана дуже него што је уобичајено, па је рачуница и боља. Зато корисници праве нове планове за улагања.

За загревање воде Бања Русанда у Меленцима користи соларни систем са 80 панела. Након пет година експлоатације пројектоване уштеде су до 500.000 динара месечно, али у Бањи желе да овај систем још боље искористе.

"Планирамо да следеће године приступимо другој фази ревитализације соларних панела, односно проточног бојлера у блатном блоку", каже Владимир Ерић. То ће, додаје, значити велику уштеду у летњим месецима и укинути рачуне за гас.

У Дому ученика у Зрењанину соларни систем за загревање воде усталио се на уштедама од 30 до 70 посто у зависности од доба године. Овде на тај начин производе и струју.

"Други систем који функционише је за производњу електричне енергије инсталисане снаге око 25 киловата и ту уштедимо шест до седам одсто електричне енергије", објашњава Добрица Брадрић, директор.

Највећи проблем за све који желе да уграде соларне колекторе су висока почетна улагања, а инвеститорима у привреди или грађевинарству је период исплативости од шест до десет година најчешће дуг.

Миодраг Ковачевић из Високе техничке школе у Зрењанину предлаже како да се то превлада:

"То би генерално могло да се реши кроз један системски фонд који би свима који улажу у обновљиве изворе енергије омогућио пре свега да израде своја постројења, да изврше прикључења, ако је реч о производњи електричне енергије, да добију статусе повлашћеног произвођача."

На већем делу територије Србије има од 1.500 до 2.200 сунчаних сати годишње. За то време може да се добије око 16 одсто енергије од укупне количине из обновљивих извора. За 1 киловат снаге сунца треба око 1.200 евра. Кући просечне површине треба дневно око 5 киловата енергије.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво