Пројекат за учење и рани развој ромске деце у Пироту

У Пироту је отворен Центар за подршку учењу и рани развој ромске деце. Пројекат спроводе Влада Србије, Стална конференција градова и општина и локална самоуправа Пирота, уз финансијску подршку Европске уније.

Деца од три до пет година овде се припремају за полазак у вртић и школу, а основци добијају помоћ у учењу. Циљ је да се што већи број ромске деце укључи у редован образовни систем.

„Ромска деца имају проблем приликом прилагођавања у предшколским установама, а ово је један од начина да њих мало оснажимо, да њихова моторика буде боља, да поправе говор, да добију социјалну и емоционалну сигурност“, каже координатор пројекта Силвија Нешић.

Не уче овде само деца него и родитељи. За последњих двадесетак година драстично се променио однос Рома према образовању.

„Био је мањи број нас који смо завршили средње и више школе, факултете. Сад је све то у већем броју. Млађе генерације су све више усмерене ка школовању, а то је веома битно“, каже едукатор за родитеље Елизабета Јанковић.

Образовање је начин да се победи сиромаштво и нађе боље плаћен посао.

„Циљ нам је да што више ромске деце имамо и у средњем образовању и на факултетима и да наравно нађу свој пут ка запослењу и да више не буду корисници социјалне помоћи“, каже Милица Голубовић, помоћница градоначелника Пирота.

Градска скупштина Пирота усвојила је и Локални акциони план, који у наредне три године треба да поправи положај Рома у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи