Сајбер насиље у Врању

Не делите неприкладне фотографије преко друштвених мрежа – један је од основних савета који стручњаци за борбу против сајбер насиља дају малолетницима. Ипак, дешава се да на тај савет забораве. Ученица шестог разреда је свом, годину дана старијем, другу послала неприкладну фотографију, а он ју је проследио друговима преко друштвених мрежа. Школа је реаговала, обавестила надлежне и покренула поступак.

Родитељи су пријавили школи да њихово дете трпи насиље. Неприкладне фотографије дељене су преко друштвених мрежа. Школа је разговарала са родитељима, ученицима, одржан је састанак Тима за борбу против злостављања и занемаривања.

„Видели смо да је то трећи вид насиља, везано за интернет насиље и јавили смо Школској управи Лесковац, пријавили Вишем тужилаштву, Центру за социјални рад, покренули дисциплински поступак против те деце и сад је у току“, каже директор школе Ненад Стефановић.

Девојчица и дечак су прво размењивали текстуалне поруке. Након тога је ученица послала и неприкладну фотографију, коју је он проследио друговима. Школски педагог и психолог припремили су програм рада са тим ученицима. Неопходна је и помоћ родитеља, као и заштита малолетника.

„Није се скандал десио, нити афера, све у редовном току решавамо, сад су деца једноставно етикетирана, после наслова у новинама и по мени то је велика, велика срамота“, додаје директор школе Ненад Стефановић.

Јавно тужилаштво у Врању је, преко Полицијске управе, захтевало прикупљање обавештења, након тога ће донети јавнотужилачку одлуку. Развој информационих технологија пружа младима нове видове и учења и забаве, али и нове врсте ризика.

Превентивни рад је важан, припадници Полицијске управе су на подручју Пчињског округа током прошле школске године одржали 240 предавања о безбедном коришћењу друштвених мрежа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво