Тражи се решење за бољи превоз

У Нишу је одржан састанак представника Ниш-експреса и јединица локалних самоуправа како би се договорили око организовања аутобуског превоза у Нишавском округу. Састанку је претходило вишемесечно незадовољство корисника услуга тог ауто-превозника.

Недовољно линија и превисоке цене карата главне су замерке које су грађани преко представника својих локалних самоуправа упутили Ниш-експресу.

"Цена карата је висока. Можда је она са становишта тржишне економије реална, али је за стандард наших житеља прескупа", каже Сања Стајић, председница привременог органа Општине Мерошина.

Шеф Одсека за привреду Општине Сврљиг, Иван Тасић, истиче да је тамошње становништво претежно старачко и њима је линија непходна да оду, на пример, лекару.

Један од могућих модела бољег функционисања је јавно-приватно партнерство. Осим Ниша, тим путем креће и општина Алексинац, где су летос потпуно укинути поласци до седам села. У Ниш-експресу кажу да је укидање линија које нису рентабилне једино економски одрживо а трајно решење, али би, кажу, било боље да општине субвенционишу део средстава.

"Треба да направимо мрежу линија да видимо шта нам треба, а они да нам кажу цену. Не знам како ћемо, имамо буџет какав имамо, то је 70 села, треба да покријемо", истиче Дејан Милошевић, начелник ОУ Алексинац.

"Ви имате једну општину као што је Дољевац, где имате тај комунални превоз за ђаке, за раднике, то општине морају да субвенционишу", каже Новица Тасић, заменик генералног директора Ниш-експреса.

"Ако су потребна средства да се усмере према локалним буџетима, питаћемо Министарство за саобраћај шта они могу да нам кажу о томе", истиче Драгана Сотировски, начелница Нишавског управног округа.

Док се не нађе решење до ког се не може доћи преко ноћи – од ауто-превозника уступак, цене ђачких и радничких карата које су недавно повећане биће враћене на старо и тако ће остати, кажу, бар до краја године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво