Немачка инвестиција у Зрењанину

Престижни Фајненшел тајмс је две индустријске зоне Зрењанина уврстио међу осам најбољих локација у свету за стартап подршку. Ове године близу 30 уговора, а данас је положен камен темељац за још једну фабрику.

Након означавање почетка градње, немачка компанија ГПК из Берлина у нови погон у зрењанинској индустријској зони "Југоисток Ечка" улаже три милиона евра и рок за изградњу је август идуће године, када ће започети производњу.

"Фирма ће се бавити производњом делова од пластике и гуме, то јест превасходно точкова за контејнере и канте, а видећемо, зависно од господина Клауса, шта ћемо повући од машина и коју линију производње", каже Зоран Шипка, директор ГПК.

Фабрика ГПК је део немачке групације ЕКХ и у првој фази производни објекат ће се простирати на 1.250 квадратних метара, док се планирају нови погони у склопу закупљених пет хиљада квадрата земљишта.

"Ово је наша прва инвестиција ван Немачке и за улагање у Зрењанин смо се одлучили због геостратешког положаја града, изузетних повољности које нам пружа локална самоуправа, као и висока обученост квалитетног кадра", истиче Клаус Паул, власник компаније ГПК.

У првој фази биће запослено петнаестак радника, касније још 50. ГПК има план да доведе још два инвеститора, једног из Немачке и једног из Пољске.

"Када сам предложио да проширимо зону за још 500 хектара, мало су ме сумњичаво гледали моји сарадници, а долазимо у ситуацију да је и то мало и буквално се свакодневно боримо за свако ново радно место", наглашава Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

Зрењанин има две индустријске зоне, које већ заузима око 40 инвеститора и компанија из Италије, Јужне Кореје, Немачке, Белгије и земаља региона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво