Карта више за џез ужитак

У Панчеву је завршен 22. џез фестивал. Бројна публика је три дана уживала у квалитетној музици америчких, европских и домаћих џезера.

Прве вечери наступио је Панчевац Драган Ћалина, који већ осам година живи и ради у Холандији. Представио је нови албум на којем је кроз музику покушао да прикаже на свој начин свакодневну ужурбаност људи и спокој који их очекује код куће.

"Цела идеја је била журба, градска гужва, да бисмо се вратили на један део песме где су мир, и тишина, и спокој дома. То је неки контраст код свих нас који, кад устанемо, испалимо се напоље ка својим обавезама, прођемо фрку и панику и вратимо се после кући у свој мир и тишину", каже џез музичар Драган Ћалина.

Друге фестивалске вечери пажњу је привукао аустријски састав од 13 чланова – Литл Киндергартен, који представља џез авангарду. У једној кабаретској атмосфери чуле су се модерне композиције које представљају алтернативу поп и рок музици.

Овогодишњи Џез фестивал остаће упамћен и по наступу легендарног Чарлса Толивера, који је још 1968. године окупио све најбоље музичаре са тадашње џез сцене да би снимио албум "Пајпер мен". Пола века од тог издања легендарни музичар обележио је и концертом у Панчеву.

"Нисам почео да свирам због бизниса и да бих зарадио новац, већ да бих људима пренео емоције које доживљавам на бини. Можда је и то рецепт за дуго трајање, а чини ми се и да се круг полако затвара и да је све више музичара који свирају из личног задовољства", истиче џез музичар Чарлс Толивер.

Панчевачки Џез фестивал успешно се организује већ 22 године и опстао је захваљујући и све бројнијој публици, која сваки пут тражи карту више за наступе врхунских музичара.

"Панчевачка публика Џез фестивал прати интензивно и годинама уназад имамо пуне дворане, тако је и вечерас и то су посете о којима поједине средине могу само да сањају, а у крајњем случају то је и резултат једног дугогодишњег рада на едуковању публике", каже Бобан Танасијевић, музички уредник Џез фестивала.

На Џез фестивалу промовисана је и монографија "Двадесет година панчевачког Џез фестивала", која представља значајну историјску грађу историје џеза у Србији, али и сведочанство будућим генерацијама како се Панчево уписало на светску мапу џез сцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво