Сусрети села Србије

У финалу Сусрета села Србије, које организује Културно-просветна заједница Србије 50. пут, проглашена су најуспешнија српска села у пет категорија према броју становника.

Жири је гледао много тога – од броја деце и младих, до тога да ли сами мештани улажу у развој села и како, и закључио да Лозовик, место у општини Велика Плана, испуњава све услове да буде најбоље село.

"Јаки смо привредно, ми смо на Коридору 10, пролази Цариградски друм кроз Лозовик, затим Велика Морава. У срцу смо Србије, у срцу Поморавља. Лозовик опстаје већ дуго година. Имамо много деце, три школска објекта, спорт и културу", каже Бојан Савић, председник МЗ Лозовик.

Села су, према броју становника, подељена у пет група. У категорији оних са више од 5.000 житеља, победник је Бајмок.

"Имамо добру комуникацију са многим другим насељима, из тих разлога је путна мрежа добро развијена, полако се развија и мала привреда", истиче Бранко Покорнић из МЗ Бајмок.

Најстарија манифестација посвећена животу на селу има за циљ оживљавање српског села. За пола века сусрета чак 12 села победника потпуно је нестало.

"Без добрих веза, без добрих путева, без добре струје и интернета, а људи на селу морају да имају везу са светом. Све то морамо да им омогућимо да би људи остали на селу", наглашава Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде за рурални развој.

Златне медаље Културно-просветне заједнице Србије за допринос свеукупном развоју села добило је и десет удружења грађана и 18 појединаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи