Завршена изградња нове бране Бусур

На реци Бусур у општини Петровац на Млави завршена је изградња бране која ће тај крај трајно заштитити од бујичних поплава. Изградњу бране финансирало је Јавно предузеће "Србијаводе" преко Канцеларије за јавна улагања.

Четрнаестог јуна 2018. године под притиском огромне количине воде која се слила са околних брда, пукла је брана на реци Бусур. Водена стихија однела јепутеве и мостове и поплавила бројне објекте у селима општине Петровац на Млави. 

 

Након поплаве почела је изградња нове бране на Бусуру, чија је изградња завршена ове јесени. Тиме ће петровачка општина бити трајно заштићена од поплава.

"Оно што могу да кажем је да ће грађани општине Петровац на Млави, а посебно околних насеља моћи мириније да спавају", наглашава Душко Нединић, председник Општине Петровац на Млави. "Међутим, нама остаје велики рад - да научимо како да се понашамо према нашем екосистему и природи." 

Нова брана висока је шеснаест метара и широка седамдесет. У њу је уграђено 1.800 кубних метара бетона, 10.000 кубика камена и 80 тона арматуре. Извођач радова било је пожаревачко предузеће "Водопривреда".

"Након 30 година наша компанија није учествовала у једном оваквом капиталном објекту, и ми смо поносни што смо део овог капиталног пројекта који је за нама и што смо данас успешно извршили примопредају објекта јавном предузећу", каже Ненад Милановић, директор "Водопривреде".

Изградња бране бусур коштала је око 190 милиона динара. Инвеститор је било Јавно предузеће "Србијаводе", а средства су обезбеђена преко Канцеларије за јавна улагања.

"Оно што нас чека у будућности то је да покушамо да пронађемо још један профил узводно негде горе. Да направимо брану сличних карактеристика, да бисмо могли цео поплавни талас да држимо под контролом. То је будућност", истиче Горан Пузовић, директор ЈП "Србијаводе".

Брана "Бусур" је део ширег система за одбрану од поплава у који се улаже у Србији.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, наводи да ово треба да нам буде показна вежба за целу Србију:

"Србијаводе раде сада катастар свих оваквих подручја где су потребне овакве бране и ово ће бити део једног будућег пројекта противерозивних мера које ће држава финансирати како би заштитила насељена места."

Пуцањем старе бране, нестало је и истоимено акумулационо језеро. Нова брана је проточна, са контролисаним испустом и чеоним преливом. Осим ње, изграђено је и још шест бујичних преграда, како би се спречило сливање бујичних вода са околних брда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи