Данило Киш - живот и дело

И три деценије од смрти Данила Киша, његова дела су међу најчитанијима у Библиотеци у Шапцу. Изложбу о животу и раду једног од најзначајнијих писаца у историји српске књижевности до сада је видело око хиљаду људи.

,,Нису опасне све књиге, опасна је само једна,, говорио је и записао Киш, јер ,,читање многих доводи до мудрости, а једне до незнања". Није се ,,нагињао над туђом празнином,, али је тугу, када је почео да студира светску књижевност, понео са собом.

 

,,Морам да нагласим да је и дан данас упамћен као један од најбољих студената у историји те катедре, и управо то осећање туге, са којим је дошао у Београд, обележило је његова прва дела, најбољи доказ за то су управо презимена његових јунака из Породичног циклуса, имамо Марију Сам, Ану Сам, Андреаса Сама", каже Кристина Алексић, Библиотека шабачка.

Детињство у Суботици и Новом Саду, гимназијски дани на Цетињу, студије у Београду, боравак у Стразбуру и Паризу, књижевне награде и друштвена признања део су биографије коју су како је Киш говорио карактерисале узнемирујуће различитости.

,,Мени је драго што сам имала ту част да направим ову студијску изложбу, управо захваљујући тој обимној градји изложба је могла да буде богата, градја је поклоњена захваљујући господјама Мирјани Миочиновић и Паскал ДелпешИ у архиву САНУ, подсећања ради Киш је пред крај живота био и дописни члан САНУ", каже Олга Красић Марјановић, ауторка изложбе.

Називају га константом српске књижевности јер је један од писаца којем се читаоци стално враћају. И после 30 година од његове смрти, живи у својој Мансарди, Башти, Пешчанику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво