Чишћење Великог бачког канала

Велики бачки канал једна је од три еколошке црне тачке у Србији и годинама се не користи. За уклањање опасног, затрованог муља, како се процењује, биће потребне две и по године.

Тренутно 40 индустријских погона испушта отпадне воде у Велики бачки канал, а загађивачи су и комуналне отпадне воде из Црвенке, Куле и Врбаса. 

Најављена је трећа фаза чишћења овог водотока којом би се уклонило и третирало више од 300.000 кубних метара муља затрованог тешким металима, вирусима и бактеријама.

"Најновији увид у модел чишћења канала нам је непознаница - то је исушивање и одвођење муља изван насеља у спалионице и на санитарнеде поније", каже Ратко Ђурђевац из Еколошког покрета Врбас. "То смо чули недавно и морамо да се распитамо колико је то поуздано. У сваком случају, грађанима би лакнуло да се тај муљ не депонује поред насеља." 

Услови за ревитализацију Великог бачког канала створени су завршетком изградње централног постројења за прераду отпадних вода у Врбасу, који ће прикупљати комуналне, индустријске и санитарне отпадне воде из Куле, Црвенке и свих насеља у општини Врбас и прерађене их упуштати у Велики бачки канал.

Биогас од опасног муља већ се користи за производњу топлотне енергије, а ускоро ће се производити и струја.

"Сад тренутно, у самом почетку, ово ради са неких 25 посто капацитета, али се наравно очекује да се прикључи индустрија и да се прикључе сва села која су планирана и која још немају конекцију", каже Ранко Митровић, из ЈКП "Пречистач Врбас-Кула" Врбас.

ЈКП "Пречистач Врбас - Кула" запошљава 12 квалификованих, стручних радника. У изградњу постројења ЕУ је уложила више од 20 милиона евра.

"Враћање функције Великог бачког канала, а то су одводњавање, наводњавање, пловидба и на крају уливање дакле ових пречишћених отпадних вода. такође, велико ми је задовољство што би та имплементација трајала 36 месеци, али основ свега је да уклонимо постојеће загађиваче, дакле да их склонимо са Великог бачког канала", објашњава Милан Глушац, председник Општине Врбас.

Након чишћења, предуслов за ревитализацију овог водотока подразумева да сви индустријски погони уз Велики бачки канал у наредном периоду морали би да уграде сопствене пречистаче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи