Врање нови члан Унескове Мреже креативних градова за област музике

Мрежа окупља 246 градова чији је развој базиран на креативности у области музике, старих заната, филма, књижевности, гастрономије. Врање је то место заслужило музиком: манифестацијама које промовишу врањску градску песму, трубу и класичну музику.

Врањска градска песма је на листи нематеријалног културног блага Србије. Први фестивал, почетком године, под називом Оћу да ви појем врањанско био је посвећен Стани Аврамовић Караминги која је народне песме чувала од заборава. Ауторка је песме Димитријо, сине Митре.

 

"Појање Стане Аврамовић Караминге је, заправо, пример правог врањског појања, и она је свима нама, да кажемо наследницима, служила као узор", каже вокална солисткиња Ивана Тасић Митић.

Музичка школа мај је одредила за месец музике. Summer piano фестивал преселио се из Охрида у Врање, и пет година бележи добру посећеност. Последњи је био посвећен Клари Шуман, пијанисткињи, композиторки.

"Концерти су  добро посећени као и свих година, мене изненађује да тај тренд не попушта, и наравно то ме радује", каже Зоран Имшировић, уметнички директор Фестивала.

Врање и трубу прославио је Бакија Бакић, њему у част организује се и Меморијал. Почео је да свира као десетогодишњак, предводио оркестар више од пола века, памте се његови наступи.

"Такав човек се још није родио, који тако лепо свира. Лепо за уво да буде, што кажемо ми трубачи", каже Ненад Младеновић, трубач.

Манифестације посвећене градској песми, класичној музици и труби, Врање су сврстале у креативне градове Организације за образовање, науку и културу Уједињених нација. У мрежи је 246 градова, ове године 66 нових.

"Музика спаја људе, спаја области, а верујем да ће у будућем периоду учинити много за Врање, да Врање буде доступно и препознатљиво на многим меридијанима", каже Зорица Јовић, градска већница за културу.

По музици је Врање препознатљиво, спада у приоритетне развојне области града, а манифестације богате и туристичку понуду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се