Топлана у Ваљеву прелази на гас

Ваљевска топлана од краја 2018. године, уместо мазута, као примарни енергент користи гас. Преласком на ново гориво постигнути су позитивни економски ефекти и смањења је емисија штетних гасова.

Коришћењем компримованог природног гаса, ваљевска топлана решила је прекомерну емисију азотних оксида из њеног димњака, што је био велики проблем при раду на мазут. Промена енергента донела је знатно већу искоришћеност система и значајне финансијске уштеде.

 

"Позитивни ефекти који су добијени преласком на гас огледају се у томе што су емисије загађујућих материја у атмосферу сада испод законом дозвољених граничних вредности емисија", каже Зоран Степановић, директор ЈКП "Топлана" Ваљево. "За четири месеца рада на гас у претходној грејној сезони уштеда је износила око 20 милиона динара. Очекујемо да ћемо у овој години са овим ценама постићи неку уштеду у износу око 40 милиона динара у односу на рад са мазутом." 

Грејну сезону у ваљевској Топлани почели су још 6. октобра, догревањем станова. Због високих температура није се грејало од 15. до 28. октобра. Поједини потрошачи имају примедбе на догревање станова пред почетак пуне сезоне:

"Само мало подмлачили и то после 10, 11 сати искључе."

"Није догревано увече рецимо од три, четири, пет сати до осам девет сати. Иначе, кад се греје грејање је добро и ситуација је задовољавјућа."

У ваљевској Топлани истичу да нису имали већи број жалби. Захваљујући преласку на гас, након дужег периода са олакшањем гледају на почетак сезоне и не очекују проблеме у раду.

Позитивним резултатима пословања, додају и прикључење нових десет хиљада квадрата на топловодну мрежу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи