Мигранти у прихватним центрима у Србији

Дуже од четири године, мигранти из блискоисточних земаља стижу у Србију. Боравак у прихватним центрима, док чекају да наставе пут западноевропских земаља, употпуњују им различите активности.

Неизвесност као одредница - бег од ратова и сиромаштва у неку од земаља Европске уније. Многи мигранти смештени у Прихватном центру у Врању неколико година су у Србији. 

 

Тиба Резазадега је са породицом пре три године кренула из Ирана:

"Морам да будем стрпљива јер немамо други избор. И не желим да ризикујем, због деце. Не желим да покушам илегално да изађем из земље."

Неки се одлучују и да, мимо прописа, напусте кампове. Надер Кафари из Ирана два пута је покушао да илегално пређе границу:

"Покушао сам да одем у Румунију пре три месеца, али ме је полиција спречила. Знам да се у Мађарску тешко улази, али не постоји листа за Иранце."

Соња Хајдери је као седамнаестогодишњакиња напустила Авганистан. Сада има двадесет једну годину, прилагодила се овдашњој средини, помаже у Центру и као преводилац:

"Имамо и тренутке среће и тренутке туге овде у кампу, али све то делимо. И трудимо се да једни друге бодримо, да издржимо, не одустајемо."

У прихватном центру у Врању сада је око 160 миграната, скоро трећину чине деца. Деца школског узраста похађају наставу. Грејање је почело и обезбеђени су енергенти за ову зиму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво