Копоранка, голошијан и сврљишка кока на фарми Радована Јокановића

Некада металски радник, Радован Јокановић, пре петнаестак година вратио се у своје село, код Ужица, где је узгајао малине и кромпир. Последње две године организовао је производњу органских јаја и сада има око 300 кока носиља.

Природно окружење са наменски изграђеним објектом за коке носиље и испусти са земљиштем које није третирано вештачким ђубривима, основ су органског живинарства на фарми Радована Јокановића.

"Пре свега смо се одлучили у овом моменту да то буду јаја, кока, и да се заштите расе које изумиру у Србији. То су аутохтоне сорте као што је копоранка, голошијан и сврљишка, и производња пилади, производња меса и производња јаја, али искључиво на здравој основи, под контролом у смислу органског производа", каже Радован Јокановић, живинар из Пониковице код Ужица.

Скупу производњу органског живинарства, од идеје до реализације, пратио је и низ изазова.

"Највећи изазов у овом послу је било незнање. Савладати овакакв вид производње је нешто ново, на жалост доста смо учили на својој кожи", наводи Радован Јокановић.

У ишчекивању званичне потврде и сертификата за органску производњу јаја, Радован настоји да се поштују захтеви купаца.

У пуној носивости 300 кока, недељно снесе око 1000 јаја, што је недовољно да се подмире потребе овдашњих купаца.

"Ми смо рецимо сада 70 одсто од тог органског производа. Није проблем пласман робе, проблем је производња и проблем је подићи веће јато, то би требало да буде бар 1000 кока носиља па да имате сваки дан 500 јаја", каже Радован.

До потпуне конверзије конвенционалне у органску производњу, коју је подржао и ужички Центар за органску пољопривреду, овде настоје да формирају ново јато, поправе носивост и заокруже процес производње органских јаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво