Да ли ће се због пута рушити куће

Колико ће изградња брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице пореметити живот мештана Штитара, питање је на које у овом селу близу Шапца чекају одговор. Планирано је да нова траса пролази кроз део села, због чега ће неке куће морати да се руше.

Свесни смо колики је значај пута, не бунимо се због градње али се не слажемо са трасом. Треба да се сруше 32 куће, да се изместе целокупа домаћинства кажу забринути мештани Штитара.

"Ово су све велике куће и сређене људи раде, баве се пољопривредом и живе од пољопривреде", каже Бранислав Терзић из Штитара.

"Кућа има 200 квадрата, са два улаза, у плацу има са кућом хектар и по земље и живи 10 чланова, ми смо 1999. дошли са Косова и таман смо се скућили ту", наводи Миодраг Милојић, из Штитара.

"Ја не знам више где ћу, где сам ја пристала у овим годинама, а деца су ту кичму поломила и ја с њима", каже Винка Јовић из Штитара.

Проблеме су изнели и на јавном увиду у планску документацију. Поштујући законске могућности многи су поднели и приговоре.

"Месна заједница је то урадила у име свих градјана и скупила је око 1.000 потписа мештана Штитара који се не слажу да се село заувек подели на два дела", објашњава [Душан Туфегџић, предедник МЗ Штитар.

Да се у што мањој мери поремети живот мештана али и не угрози капитална инвестиција, жеља је и надлежних. На скупу у месној канцеларији о недоумицама и детаљима трасе новог пута отворено и детаљно су разговарали.
"Врло је важно да грађани схвате да не можемо доћи до јавног интереса сабирањем појединачних интереса, тако да не можемо свим грађанима да изађемо у сусрет, али даћемо све од себе да размотримо све примедбе и сугестије које су у складу са законом", каже Ђорђе Милић, помоћник министра Министрства градјевинарства, саобраћаја инфраструктуре.

"Само измештање и промена у неком драстичном смислу сигурно да поскупљује и продужава рокове, надам се да постоји компромис за све", сматра Владан Красавац, начелник Мачванског округа.

Да ли ће се и шта кориговати на траси, знаће се по завршетку јавног увида и састанка стручне комисије заказане за 20 новембар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво