Ниш: Скокови из хеликоптера и са 3000 метара

На нишком војном аеродрому одржан је дводневни скуп падобранаца ветерана 63. падобранске бригаде. Пред бројном публиком из војног хеликоптера са 1.200 и 3.000 метара скакало је 70-ак падобранаца.

За већину нас део маште. За њих некад свакодневица, а сада задовољство које се, кажу, не мери ни са чим. Ветерани шездесет треће падобранске бригаде на три хиљаде метара, у свом окружењу.

"Служио сам војску на овом аеродрому 86-те године, био сам једном на том аеродорому од онда, а и то је било пре 25 година и сад је ово прилика, манифестација скок ветерана, да се ту поново појавимо, скочимо", каже Атила Миланко, ветеран 63. падобранске бригаде.

"Тај неки слободан лет и то нешто треба овако пробати и доживети", каже Саша Мијаиловић, ветеран шездесет треће падобранске бригаде.

Већина њих за собом има четири до шест стотина скокова. На путу до пуног задовољства најважнији је кажу први корак.

"Оног тренутка кад почнете да се бавите падобранством морате да научите како да савладате сами себе. Ако то не научите нећете никад бити падобранац. У почетку кад људи почну да скачу огроман је страх", наводи Милан Гвозденовић, ветеран шездесет треће падобранске бригаде.

"Ја имам дефиницију да су падобранци људи који ако им дате добру идеју све ће дати да то ураде. И то је нешто што све карактерише, ако препознају неку идеју као добру, није битно да ли је то скакање, одбрана државе или помоћ пријатељу, сви ће се онако сложити као један и то урадити", каже Зоран Загорац, ветеран 63. падобранске бригаде.

"Захваљујући разумевању Министарства одбране, ми добијамо ресурсе од њих и то користимо. Прошле године је то било први пут овде у Нишу у септембру месецу из авиона А2, сада нам је хеликоптер дат на располагање", наводи Ненад Кузмановић, из Центра за обуку падобранаца "Архистратег".

Осим овог окупљања које је сада органозовано по други пут, годинама уназад у мају организује се и Балкански скок пријатељства који у Србију доведе око 150 падобранаца из целог света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи