Зимске гуме за сигурност на путу

Возачима предстоји прилагођавање хладнијем периоду године, а за оне који од 1. новембра немају зимске пнеуматике предвиђене су и казне.

Од првог новембра возачи имају обавезу да летње пнеуматике замене зимским. Због тога, ових дана вулканизери имају пуне руке посла.

"Пошто смо ми брдско планински крај, све више се народа опредељује на летњи и зимски комплет. Услов је да има више од четири милиметара зимска, ако нема за мењање и то је то", објашњава Ивица Радојевић, вулканизер из Пожеге.

Многи возачи занемарују дубину шаре, па замену одлажу у нади да ове зиме можда неће бити много снега. Међутим, без обзира и на дубину шаре, гуме имају ограничен рок употребе. Дејан Видаковић о томе води рачуна.

"У пожешком крају има специфичности, поготово људи који живе на неким вишим котама, као што сам ја. Али нисам много високо, али много значи зимска гума у том неком, да кажем снежном периоду, баш кад је потребна нека шара да немам проблема", наводи Дејан Видаковић из Пожеге.

Без обзира на то што дневне температуре и зими могу бити пролећне, зимске гуме су ефикасне, и неопходне, због поледице и ниских температура у јутарњим или вечерњим часовима.

"Асфалт није више од 25 степени, тако да не може да оштети нешто екстремно гуму. Тако да, код нас је измаглица ујутру и кад треба да се закочи летња клиза, а зимска стаје", каже Ивица Радојевић.

"Зимска гума у зимским условима и добра шара, сигурност на путу", подсећа Дејан Видаковић.

А за оне који не поштују законску обавезу замене гума предвиђене су казне од шест до двадесет хиљада за физичка лица, а за правна од сто до осамсто хиљада динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво