Апликација за шетњу средњовековним Шапцем

"Виртуелна реалност старе тврђаве" је нови експонат у шабачком Народном музеју. Захваљујући савременој технологији, посетиоци могу да се прошетају кроз средњи век и активно учествују у њему.

Наочаре и контролери, довољни су за виртуелно путовање у 15. век. Апликација је урађена према најстаријем сачуваном приказу Шапца из 1493. године.

"Ово врло занимљиво изгледа, изузетно је реалистично, када ставимо ове наочаре, немам представу да сам у Музеју, него сам тамо у средњовековном граду, лепа је анимација, врло реалистично је урађено", каже Драган Јовановић.

Стари град се састоји из пет делова, поред утврђења, трга и капија, има и 130 карактера, од војника, коњушара до власника кафана.

"Реалне реконструкције градова рађене су и раније, разлика у овој апликацији је што је ту у виртуелној реалности, виртуелна реалност, замењује тотално ваше окружење, када ставите наочаре на главу, где год да се окренете, у било ком правцу, 360 степени, ви сте тамо", објашњава Ђорђе Ђорђић, један од аутора апликације.

Забавна и едукативна апликација посетиоцима пружа могућност да на нов начин упознају историју Шапца.

"Одлучили смо да својој публици приуштимо ово искуство пре свега да бисмо их научили нешто о 15. веку, да бисмо их научили нешто о граду Шапцу али, коначно и да бисмо подстакли нове начине сазнавања. Свесни смо тога да овакве апликације полако преузимају примат у домену музејске презентације и желели смо да и на овај начин приближимо нашу делатност", наводи Нела Тонковић, директорка Народног музеја.

У "Вирутелној тврђави" поред шетње, посетиоци могу да померају флаше и воће, да користе лук и стрелу као и да прочитају све што их интересује о граду поред којег су се додиривала царства и водиле важне битке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво