Хумана мисија монахиња и запослених у Дому у Извору

Православни храм Свете Петке у Извору поред Параћина јединствен је по томе што се на манастирском имању налази Дом за децу са сметњама у развоју. О њима брине сестринство манастира и десеторо радника параћинског Центра за социјални рад.

Ушушкан поред реке Грзе, на петнаестак километара јужно од Параћина подно манастира Свете Петке је објекат усељен давне 1966. године, данас дом за 88 штићеница. Различитих су година, и свима је потребна стална нега.

"Осим што имамо овде и пружамо негу сваког дана, ми смо ту и да кориснике односно кориснице сваког дана возимо на специјалистичке прегледе, на нека даља лечења уколико је потребно ", наводи др Марија Церовић Савић.

Лекар, медицинске сестре и помоћно особље запослени су преко Центра за социјални рад у Параћину.

"Перемо постељину, гардеробу за штићенице Дома. Буде пресвлачење три до четри пута, ако је потребно и више", каже Марија Ружић, радница у вешерају.

У манастирском конаку прва деца боравила су за време Другог светског рата. Након тога сестринство манастира је одлучило да прихвати на чување и трајну бригу девојчице и жене са сметњама у развоју. Неке су дошле као деца, друге у зрелим годинама из сличних установа у Србији. Радују се сваком ко им дође у посету.

Пуно је и хуманих људи који на разне начине помажу ову специфичну заједницу, али о свом доброчинству не желе да говоре.

"Имамо и добру сарадњу са родитељима са пријатељима са колегама из центара који су и довели своје кориснике на смештају, са мештанима, тако да углавном сви су негде позитивно расположени за помоћ и за сарадњу", наводи Славица Ристић, в. д. директора Центра за социјални рад у Параћину.

Хумана мисија монахиња и запослених и њихова љубав према штићеницама саткана је у саму суштину православне вере, али и човекољубља - помоћи другима и не причати о томе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво