уторак, 29.10.2019, 14:58 -> 18:45
Извор: РТС
Брашно од жира и џем од љубичица
Светлана Дивац, економиста из Ивања крај Пријепоља, после губитка запослења свој хоби - поигравање слатко-сланим укусима у кухињи - претворила је у уносан посао.
Светлани су поред креативности и оригиналних идеја, били довољни плодови природе.
Жир се прво очисти, затим скува и самеље, објашњава Светлана:
„Добијем брашно врхунског квалитета и оно је стварно непревазиђено. Скува се и кафа, с тим што она има малу горчину па мора да се процеди кад се скува, али је фантастично."
Жир додаје и у слатко од дуња. Слатко од тикве коју највише користи ставља у готово свако јело које спрема. У зависности шта нађе у природи, зимницу припрема током читаве године.
„У пролеће љубичица креће, ја направим џем од љубичица, она креће прва у пролеће, онда престане љубичица, ја одем у природу, нађем висибабу, корење од висибаба и то исто користим, исто тако правим разне џемове од тога“, каже Светлана.
На изложбеном столу који спрема за предстојећи „Фестивал хране“ у Пријепољу у свакој тегли џема, слатког, флашици сока је различита биљка – огрозд, дрењине, јоргован, багрем, ружа, тиквице као ананас и зелени парадајз као слатко.
Уз супруга, Светланина десна рука је сестра, Слађана Брајовић, која је и сама често затечена њеним идејама:
„Питам је, па на шта ће то да личи, она каже послушај мене, биће супер и на крају заиста буде тако.“
Светлана додаје да ће ускоро ићи да бере трњине од којих ће направити џем и сок. Први пут ће пробати да направи и маслине од трњина.
Све што произведе одмах и прода и то захваљујући пријатељским препорукама, а након што јој је пријепољски Форум жена дао ветар у леђа донацијом у опреми, Светлана намерава да се окрене продаји својих производа јединственог укуса преко интернета, не запостављајући ни свој део брига око стоке и на имању, сталној инспирацији.
За Светлану у шали кажу да нема травке у њеној околини која не заврши у њеним теглама и флашицама.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар