Радован Зорић из Накова планира лешницима да задржи синове на селу

Радован Зорић, пољопривредник из Накова, уз помоћ супруге и два сина, обрађује око 100 јутара земље. Углавном узгаја кукуруз, пшеницу и сунцокрет, а пре пет година на два хектара засадио је 920 стабала лешника. До сада је у опремање лески уложио око двадесет хиљада евра.

Ове године Радован Зорић из Накова је са засада својих лешника убрао око 600 килограма плода у љусци. Просечно се добија око четири килограма очишћених лешника по стаблу и те количине очекује тек за пет година. У односу на друге врсте воћа, у повољним условима и са скромним улагањима лешник даје одличне приносе.

"Пет прскања има у току године, има заливање зависно од године, сад каква је, има заливање и онда имате купљење, обезбеђивање радника, што је данас јако тешко раднике наћи...и то ће се све у скорије време морати механизовати, јер неће се доћи до радника. Сви одоше", наводи пољопривредник Радован Зорић.

Радован планира још један засад лешника, а оба је наменио синовима Синиши и Дејану, који желе да остану на селу.

"За сад ми планирамо да останемо и ја, опет кажем, ми имамо перспективу неку и мени је лепо овде. Од малих ногу се бавим пољопривредом са оцем, Заволео сам то и тако", каже Дејан Зорић, из Накова.

"Ми то све радимо због деце. Значи да их задржимо, да не оду као што углавном сви иду из села", каже Милка Зорић.

Велику помоћ у узгоју лешника Зорићима пружа Пољопривредна стручна служба Кикинда.

"Дајемо саветодавну функцију типа подизања засада, агротехнике, из агроекономске сфере, значи за субвенције које им припадају, начин аплицирања и у домену заштите", објашњава Јелена Кљајић из Пољопривредне стручне службе у Кикинди.

У Накову се лешник производи на око 20 хектара, док је у Србији тренутно под засадом леске око 1200 хектара. То значи да за потребе домаћег тржишта наши воћари произведу тек десет одсто потребних количина лешника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво