План за смањење загађења у Бору

Доношење краткорочног акционог плана за смањење аерозагађења на подручју Бора приоритетан је задатак у наредним данима, закључак је са састанка представника града Бора и локалних удружења која се баве екологијом. Због скоро свакодневног загађења ваздуха, које највећим делом потиче из погона компаније Зиђин, у протеклим месецима у Бору су неколико пута организовани и протести грађана.

Представници еколошких удружења истичу да се еколошки проблеми морају решавати искључиво у оквиру институција. У краткорочни план за смањење загађења ваздуха биће уграђени и њихови предлози: повећање броја мерних станица, увођење мониторинг тима или оглашавање сирена када има аерозагађења. Нацрт плана биће завршен у наредних двадесетак дана после чега ће бити дат на увид јавности.

 

„Краткорочни план је само нека прва фаза. Проблем загађења ваздуха је дугорочан, мора дугорочно да се решава и уз то није једини проблем који имамо”, каже Драган Ранђеловић, председник Друштва младих истраживача Бор.

„Град Бор и грађани Бора гледају у Зиђин као фирму без које се не може живети у Бору, која запошљава пет и по хиљада људи. Просечна зарада у Бору је за шест, седам хиљада већа од просека у Републици”, истиче Александар Миликић, гардоначелник Бора. „Било је и тежих аерозагађења у претходном периоду, зато га морамо редуковати, контролисати и заједнички решавати проблем.”

Док је трајао састанак у Градској управи, представници група грађана које су у протеклих неколико месеци организовали протесте због загађења ваздуха обратили су се медијима испред градске куће.

„Позивајући се на Закон о заштити ваздуха, поднећемо кривичне пријаве градоначелнику Александру Миликићу, као једином који има ингеренције на свим службама Градске управе па и оном која је задужена за екологију, а била је дужна да по закону донесе краткорочни еколошки план”, каже Ирена Живковић, из Удружења грађана „Избор постоји”. „Такође, по Закону о заштити животне средине, надлежном Министарству тужићемо и загађивача, односно компанију Зиђин.” 

Представници удружења грађана која нису присуствовала састанаку поводом доношења краткорочног еколошког плана најављују нове протесте против аерозагађења у Бору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво