Ноћни риболов у Шапцу крај Саве

На свом путу према Дунаву, река Сава повезује четири земље, а Шапчани кажу, да код њиховог града, показује сва своја лица. Код Мишарске аде је најшира, док је највећа дубина измерена низводно од ушћа Дрине, њене највеће притоке. Риболовци су на Сави и током ноћи, а до 1. новембра пецање је дозвољено од 3 ујутру до 21 час.

Од три сата ујутру, са штаповима, машиницама, сигнализаторима, риболовци стрпљиво чекају зору и шарана. Водену лисицу, како га зову, није лако упецати, јер је борба са њим увек неизвесна.

 

"За добар улов, конкретно шарана, потребно је пре свега, знање, стрпљење, а и срећа, проводити доста ноћи и проводити доста дана, на води, читати воду, тј. препознати када ће риба да удари, где се налази, није лако, то све иде са искуством и са годинама”, објашњава Мирослав Поповић, спортски риболовац. „После радног времена обично дођем на Саву, ту се одморим, да ли има риба или не, свеједно ми је, важно ми је да сам на води, и ту се најбоље одморим."

У граду свако има своје занимање, али поред Саве сви су исти. Река им је учитељ, а у току ноћи и најбољи друг.

„Овде тражимо неки мир, од свакодневних обавеза се одморамо, тражимо сваки тренутак да проведемо овде па макар то било и овако рано ујутру, та кафа коју пијемо ујутру на Сави не може да се плати, мир, тишина, нема буке, нема нервозе, мало се шалимо, мало некад нешто и упецамо, и тако проводимо време овде, годинама", наводи Небојша Томић, спортски риболовац.

Миле Миловановић, спортски риболовац каже да дође овде да се опусти и одмори: „Одем пун енергије одавде кући, ујутру на посао, увече опет на воду и тако сваки дан".

Поред Саве свако од спортских риболоваца има своје место које чисти, одржава и са којег храни рибе. Оне мање враћају се у воду. Анегдота, легенди и митова међу риболовцима има много. Статистика каже да је у клубу „Бистро” Саша Савић, упецао овогодишњег рекордера, шарана тешког нешто више од 14 килограма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво