Дуг пут до школе

У златиборском селу Љубиш, слици и прилици српских села са све мање становника, један заселак улива наду у опстанак и боље дане. У Доњем Љубишу, неколико породица са троје и више деце, двадесетак новорођенчади и школараца, остало је у селу, у нади да ће, последњих година већа улагања у инфраструктуру променити слику села између врхова Чиготе, Муртенице и Борковца.

Од школе до куће, уз организован превоз, макадамским путем, а онда пешке, километар - два, можда и више, како ко. И није им тешко све до снегова када се, обавезе родитеља око њиховог путовања, значајно увећавају.

„Опет када је летњи период, када је копно време, овим преким путем је 5 километара, около дванаест. Кад је снег слабо се овај пут чисти, одржава и мора да се иде около", прича Добривоје Пећинар, засеок Жунићи.

И док су други одлазили, они су остајали ту, све надајући се да ће последњих година започети радови и асфалт стићи до њих.

„Ти путеви су проблем. Бар кад су макадамски да се чешће поправљају, да се заравњају те рупе. Сад су нешто урадили, то је поткрпљено нешто, сад видећемо кад буде киша падала, кад буде јача вода, дал ће то да однесе, да се поново упропасти", пита се Миладин Чубраковић, Доњи Љубиш.

„Један камион на ових 15 км до нашег засеока. Камион, два су посули, ваљак је то урадио али није то како је речено. Цела се породица одселила због пута, одселили се у Ариље, неће да се муче његова деца као што се он мучио, да деца иду пешке у школу", каже Сретен Пећинар, засеок Жунићи.

До Доњег Љубиша се стиже и новоизграђеним, краћим путем који спаја две Општине. Тај, макадамски пут део је готово 400 км урађених, сеоских путева у последњој деценији, на територији Чајетине.

„Радимо интензивно на томе и ове године ће бити урађен један километар, једна деоница, морајош да се интервенише на успонима, тако да помажемо колико можемо", каже Милан Стаматовић, председник Oпштине Чајетина.

До првог километра асфалта у њиховом засеоку, ово ће бити једини пут до школе за садашње али и неколико малишана који идуће године крећу у школу.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи