Када ће грађани Бора "продисати"

Последњих неколико месеци грађани Бора често су се жалили на повећано аерозагађење и појаву дима из погона компаније Зиђин која је крајем прошле године преузела РТБ Бор. Повремено прекорачење законом дозвољеног садржаја сумпордиоксида и других штетних честица у ваздуху показују и подаци са мерних станица у граду и околини.

Подаци мерних станица Агенције за заштиту животне средине, који су одскоро доступни и на сајту града Бора, показују да је само током октобра концентрација сумпордиоксида и Пи Ем честица које садрже и тешке метале у неколико наврата била многоструко већа од дозвољене.

Грађани Бора кажу, загађења има, нарочито рано ујутру и увече када се пушта дим из димњака. Кажу, ваздух је одувек такав био и ко тражи сад одмах напрасно чист ваздух неће моћи.

На повећано аерозагађење указују и удружења грађана која од надлежних институција очекују одоворе.

"Нас занима да ово стане. Да ли ће то неком смањити производњу, профити или утицати на уговор који је потписала наша влада нас то такође не занима. Ми имамо право, своје људско право на здравље, имамо право на лек, имамо право да државне институције нама одговоре и да држава штити нас као грађане", каже Ирена Живковић из Удружења грађана „Избор постоји" .

У градској управи у Бору истичу да постоји проблем прекомерног аерозагађења и да се траже начини за његово решавање.

"Мерни уређаји указују да постоји ниво аерозагађења у граду Бору, грађани то потврђују, сви смо ту сведоци тога. Оно што јесте сада задатак је да републичке институције реагују и сви заједно решимо овај проблем. Разговарамо стално са Зиђином у потрази за решењем овог проблема, исто тако разговарамо са суграђанима који исказују одређени ниво незадовољства. Оно што смо у наредном периоду планирали јесте да разговарамо и са удружењима грађана који су спремни да директно помогну у давању предлога за решење овог проблема", објашњава градоначелник Бора Александар Миликић.

Са представницима Зиђина који је крајем прошле године преузео РТБ Бор и из чијих погона се последњих месеци повремено испушта дим са штетним састојцима, нисмо успели да разговарамо. Одговор на званично упућени захтев још нисмо добили, а компанија је пре око месец дана локалним медијима упутила саопштење у коме наводи да је узрок аерозагађења застарела технологија коју су наследили од РТБ-а и да је за решавање проблема потребно време.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво