Мали произвођачи јабука губе трку на тржишту

Белоцрквани, са 800 хектара засада јабука, спадају међу највеће произвођаче овог воћа у земљи. Берба ће бити завршена за десетак дана, а мали воћари не знају шта ће са овогодишњим родом. Продаје нема, цена ниска, хладњаче немају. Са друге стране велики произвођачи су задовољни, а сав род лагерују и чекају бољу цену.

Производна година за мале воћаре у Белој Цркви није почела добро - више пута јабуку је оштетио град, а онда и априлски мразеви. Све је то допринело мањим приносима и лошијем квалитету јабуке. Једва су нашли средства да бербу приведу крају, а онда нови проблеми - продаје, за сада, нема.

"Што се тиче приноса умањени су за 60 посто од прошле године, а цене да не причамо о томе, индустријска јабука је 7, 8 динара и то нас терају да класирамо, да нема покварених да нема ништа, а прва класа је од 20 до 25 динара и слаба је продаја, а и ако нађемо купца то нису паре одмах", каже воћар Слађан Станојев.

Већина њих је у нову бербу ушла са дуговима из претходне, па поједини за бераче ове године нису имали новца и били су примаорани да цео род истресу уместо оберу.

"Ја сам мето младо воће, сад ће четврта година али немам тако рећи ништа, све сам истресао и тако да немам ништа", објашњава воћар Миле Момиров .

Они који су брали, кажу да ће са ценом од 20 динара по килограму бити тек на нули, јер их толико кошта сама производња и трошкови у берби. Разочарани су до те мере, да поједини ваде засаде јабука јер не желе више да се баве послом, који им, кажу, доноси само губитке.

"Четири ланца морали смо да вадимо због ниске цене, хемија је јако скупа, јабуке су јефтине, откупа нема и решили смо да почнемо да вадимо", додаје Ружица Живковић из Избишта.

Са друге стране велики производјачи, попут фирме ПИК Јужни Банат која има 200 хектара засада јабука кажу, задовољни су. Обрали су 15.500 тона јабуке и целокупан род ће лагеровати у хладњаче и чекатти бољу цену.

"Мислим да тек после нове године ће цена отићи на горе и да ће можда да се отвори и Русија, која тренутно има своје количине и довлачи јабуку која је у добром квалитету из Молдавије и ближа им је од Србије", објашњава Горан Забркић, генерални директор фирме Пик Јужни Банат Бела Црква.

 У овој фирми кажу да су стандарди за откуп јабуке толико скочили у последње три године да мали воћари, без заштитних мрежа, наводњавања и осталог не могу да произведу јабуку која задовољава критеријуме квалитета.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво