Дивље депоније у околини Ваљева

У шумама Балиновића, села у околини Ваљева, које је сасвим близу хидроакумулације Стубо-Ровни, много је смећа. Мештани кажу да је тако годинама, али нису пријављивали Комуналној инспекцији, јер не знају ко им загађује шуме.

Једну од бројних дивљих депонија у Балиновићу надомак Ваљева, показао нам је деведесетједногодишњи Петар Миливојевић. У близини његове куће је. На гомили смећа затекли смо и млевени парадајз у пластичној амбалажи, и стаклене бочице са непознатим садржајем.

„Сви смо ми свесни да то загађива. Бацају људи ту и разне ове отрове што се прска, а који су застарели. Један мој комшија каже: што ми не одреде негде, ја би тамо носио и бацо", каже Петар Миливојевић из Балиновића.

До најближих контејнера од најнасељенијег дела Балиновића је око три километра. Толико је удаљена и хидроакумулација Стубо-Ровни у чијем је окружењу дозвољена само органска пољопривредна производња. А у шумама попред пута ово је уобичајени призор.

„Ни сам не знаш кад је бацио ко, само видиш џак по џак, мада има одавде људи који носе већ у контејнер доле код Жуће", каже Драгутин Обрадовић из Балиновића.

Миливоје Маринковић из Балиновића каже да никад није пријављивао Комуналној инспекцији: "Не могу да кажем, нисам. Мораш неког да видиш, како да пријавиш?"

У Комуналној испекцији тврде да се дивље депоније у околини Ваљева редовно чисте и да то по њиховом налогу чини Јавно-комунално предузеће „Видрак". Очигледно да дивље депоније у шумама Балиновића још нису дошле на ред."

„За ово заиста нисмо знали и то ћемо сигурно одрадити у најскоријем, најскоријем периоду. Потребна нам је, у том смислу, помоћ грађана наших са тог подручја, представника месних заједница. Они би заиста требало да буду ту много активнији, да нам пријаве где се појаве да би могли и да планирамо средства", каже Александар Јанковић, начелник инспекцијских служби Градске управе Ваљево.

Највеће дивље депоније надомак Ваљева, које често буду очишћене, су у шумама Рађевог села и на брду Кеменитовац поред пута за Ужице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво